Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, a apărut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos o carte‑document de maximă importanţă. Preotul Eugen Drăgoi, cunoscut publicului cititor drept un neobosit cercetător în anale vechi, reia şi dezvoltă un scurt pasaj din cartea sa „Ierarhi şi preoţi de seamă la Dunărea de Jos“, publicată în 1990, referitor la participarea Episcopului de vrednică amintire, Melchisedec Ștefănescu al Dunării de Jos, împreună cu fostul episcop de Argeş, Ghenadie Țeposu, ca delegaţi ai Bisericii Ortodoxe Române, la Conferinţa organizată în Germania, la Bonn, a Vechilor‑Catolici, între 10‑16 august 1875. Pe lângă descrierea evenimentului şi a împrejurărilor în care el s‑a produs, cercetătorul adaugă şi texte extrase din presa vremii ‑ revista B.O.R./1874‑1875 şi bisăptămânalul „Vocea Covurluiului“/1875 – care fac referiri, pe larg, la acest subiect. Ambii ierarhi, vorbitori de limbă germană, au susţinut cu brio punctul de vedere teologic creştin‑ortodox al Bisericii noastre. La conferinţă au fost invitaţi ca observatori şi câţiva teologi eterodocşi, cu precădere din Biserica Anglicană.
Scopul întâlnirii era căutarea unor punţi de legătură în vederea unirii Bisericii vetero‑catolice (ruptă din Biserica romano‑catolică în urma Conciliului I de la Vatican care stipula primatul papal şi filioque, cu Biserica Răsăriteană Ortodoxă, cu care spera să aibă mai multe puncte comune.
Acest deziderat nu s‑a putut însă înfăptui şi din cauza divergenţelor de opinie care - în final - nu au putut fi surmontate. A fost totuşi unul dintre paşii care s‑au făcut spre unitatea creştină, atât de dorită de mulţi, de alţii dezavuată, temă reluată mereu până în zilele noastre, fără rezultat şi, mai ales, fără a cunoaşte demersurile de‑a lungul timpului pentru realizarea ei.
Semnalăm şi postfaţa semnată de pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, din Elveţia, din care aflăm că dialogul cu Biserica vetero‑catolică a continuat mai bine de un secol, culminând cu anii 1975‑1986. Un dialog rămas nefinalizat, întrucât Biserica vetero‑catolică s‑a apropiat mai mult de Biserica Anglicană, îndepărtându‑se astfel de ortodoxie.
Cartea este importantă, în primul rând, pentru că scoate în evidenţă contribuţia Episcopului Melchisedec Ștefănescu ca precursor al dialogului ecumenic inter‑creştin care a urmat. De asemenea, sunt importante textele uitate şi inedite pe care părintele Eugen Drăgoi le aduce la lumină, în explicarea evenimentului care a stat la baza dialogului interconfesional
Violeta Ionescu
FacebookContact